suru

toisen negativiiset puolet

Surutyössä pitää käydä mahdollisimman moni asia hyvin läpi. Näihin asioihin ei kuulu vain positiiviset muistot. On tärkeää käsitellä toinen ihminen kokonaisuudessa, ei vain ne hyvät asiat -muistaa ihminen mahdollisimman realistisena. Toki aika alkaa varmasti kaunistamaan muistoja. 


Itse olen huomannut, että voin paljon paremmin, kun muistelen vain positiivisia asioita. Kuitenkaan tätä en voi tehdä loputtomiin. Säännöllisen väliajoin on pakko alkaa uudelleen ja uudelleen käsittelemään esimerkiksi toisen negatiivisia piirteitä. Jokaisessahan niitä on, kun emme ole itse täydellisyyksiä. Miten toisen negatiiviset piirteet vaikutti itseeni? Oliko joku piirre negatiivinen vain omassa silmässä, oliko vika minun ajattelutavassa? Oliko toisen piirre vaikuttanut muihin ihmisiin? Miten joku piirte vaikutti meidän väleihin tai Mikkoon itseensä? 


Saan olla siitä kiitollinen, että välillämme oli sellainen keskusteluyhteys, että pystyimme toistemme negatiivisista piirteistä keskustelemaan suoraan. Monia asioita on helpompi käsitellä tämän takia. Kuitenkin jotkut asiat tuntuuvat välillä vaikeilta. Tilannetta pahentaa se, kun ei voi enää toiselta kysyä. Asia saattaa olla todella yksinkertainen ja tietäisin saavani selkeän vastauksen helposti. Kuitenkin mitä enemmän asioita käsittelee, niin ymmärrys toista kohtaa on kasvanut. Mitä silloin ei ymmärtänyt, niin nyt ymmärtää. Sitten päästäänkin itseeni. Sainko omilla negatiivisilla puolilla esiin toisen negatiivisia puolia? Miten olisin voinut tehdä toisin, miten olisin voinut ymmärtää paremmin? 


Negatiivisten asioiden käsittelemisen aikana tunnekirjoni on ehkä laajin. Saatan tuntea helpotusta, mutta samaa aikaa itkeä järjetöntä ikävää. Kuitenkin hyväksyin hänet sellaisena kuin hän oli, postiviineen sekä negatiivineen puolineen. Ilman niitä negatiivisia puolia hän olisi ollut ihan eri Mikko. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *