adhd psykologia

Adhd ja epäonnistumisen tunnelukko

Olen aina luullut olevani hyvin tyhmä ihminen. Miksi en opi, miksi en ymmärrä, miksi saan huonoja numeroita vaikka kuinka teen töitä…?


Vasta parikymppisenä törmäsin netissä äotestiin ja tein sen, sekä laitoin myös ystäväni ja muistaakseni osan sisaruksista sen tekemää. En ikinä unohda sitä tunnetta, kun tulokseni oli kaikista korkein. Parempi myös niitä, joita olin katsonut ylöspäin, koska ovat niin viisaita ihmisiä, jotka oppivat asioita niin nopeesti. En olekkaan tyhmä, vaan itseasiassa aika älykäs.


Miksi olen sitten kulkenut epäonnistumisesta epäonnistumiseen, miksi minun osaaminen ei ole tullut esille? Myöhemmin adhd:ta tutkiessa on tullut esille, että adhd-ihmisillä hyvin usein on keskimääräistä korkeampi älykkyysosamäärä ja he kykenevät suorituksiin, joihin nentit eivät kykene. Kuitenkin olosuhteet monesti ovat hyvin epäsuotuisat adhd:lle, joten ne olemassa olevat taidot eivät pääse esille, vaan alisuoriudutaan. Koska ongelmiini ei puututtu peruskoulussa, en ikinä päässyt hyödyntämään minun erikoistaitoja.


Sain kuulla kuinka turhautuneita opettajat ovat minun kanssa tai kuinka säälistä päästivät kokeesta läpi. Ei mikään ihme, että tunsin itseni tyhmäksi ja siitä seurasi epäonnistumisen oravanpyörä, joka vaikeutti oppimista entisestään adhd:n tuomien haasteiden lisäksi.


Ensimäinen asia mikä sai itsellä kelkan kääntymään parempaan oli tämä adhd dg. Kun tiedosti ongelman syyn, tiedosti miten asiaa voi nyt vaikuttaa ja ennenkaikkea aloin ymmärtämään itseäni, oravanpyörä lähti pikkuhiljaa purkautumaan.

Nykyään opettelen löytämään niitä tapoja, joilla minun taidot tulevat esille. Olen luonut selviytymiskeinoja elämäniaikana tiedostamatta, mutta monet niistä olen myös menettänyt ja nyt on aika opetella asioita uudestaan.


Toisten kommenteilla on hirveän iso vaikutus, vaikka itse jo uskon siihen, että en ole tyhmä. Itsetuntoa kohottaa, kun saa kuulla myös sen toisten suusta. Tärkein kuitenkin on se, että miten itse puhuu itselle – moitinko itseäni alisuoriutumisesta, kannustanko itseä, kehunko itseäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *