kuolema

jos kuolen -lista läheisille

Olen kertonut teille, että olen kirjoittanut ylös läheisilleni asioita ylös, jotka helpottavat heitä minun kuoltua, surutyön alkaessa. Shokissa ei välttämättä muista ihan perus asioita, joita olen kertonut. Mitä listassani sitten on?


Hautajaisista pari sanaa. Olen nimennyt ketä haluan sinne kutsuttavan. Lisäksi olen kirjoittanut haluavani uurnauksen. Ehdotukseksi olen laittanut kuka voisi esim siunata minut ja toivonut että hautajaisissa laulettaisiin minun lempivirsi.


Sitten niihin oikeasti helpottaviin asioihin. Tiedot vuokranantajasta, työnantajasta, kurssipaikasta… Missä minulla on pankkipalvelut sekä vakuutukset. Rahaston olen laittanut myös ylös, koska tämä ei välttämättä tule heillä mieleen, kun olen super huono käyttää rahaa. Jos kodissani on jotain vuokranantajan omistamaa irtaimistoa, niin olen ne maininnut. Olen myös kertonut, että kellä on vara-avaimet.

Yksi tärkeimmistä on se, missä minulla on lainat sekä osamaksut. Myös kaikki osoitteet ylös, minne laskuja tulee, jotta yksikään lasku ei jää huomioimatta. Velkojat nimittäin eivät unohda maksamattomia juttuja ja niitä tullaa kerjäämään useamman vuoden jälkeenkin, jos jotain on jäänyt maksamatta. Tätä harva ottaa huomioon ja siksi nämä olen halunnut tuoda erikseen esille. Lainat eivät periydy, mutta lainoja peritää niin kauan, kunnes kuolleen omaisuuden arvoa on jäljellä.


Lisäksi olen vielä varmuuden vuoksi laittanut ylös kaikki tilatut suoratoistopalvelut, vaikka nehän tulee peruuntumaan itsestään, kun kortit suljetaan.


Jos kuolema ei ole selkeä, olen kirjoittanut ylös myös lääkkeeni, joka saattaa helpottaa kuolinsyyntutkinnan aloittamista. Elinluovutustahto on mainittuna myös.


Muokkaan ja lisäilen listaa jatkuvasti, jos jokin muuttuu, muokkaan sen heti. Kaikki pienet henkilökohtaisetkin jutut ylös, jos siltä tuntuu. Myöhemmin tulen laittamaan perunkirjoituksiin liittyviä juttuja, testamenttia, jos tulen tekemään. Toivottavasti joskus omistan jotain isompaa esim talon, niin sitten kaikki siihen liittyvät ylös. Jos käy niin onnellisesti, että meen joskus naimisiin, niin silloin listaa tulee aikamoinen lisä tekstiä, koska silloin asioiden hoitaja sekä perintäjärjestys muuttuu.


Enköhän näiden avulla varmista sen, että mikään ei tule yllätyksenä heille. Toivon, että ei tule.


Oletko sinä tehnyt läheisille listaa, joita heidän tulee tietää siinä vaiheessa, kun olet juuri kuollut? Jos olet, niin mitä sinun listalla on? Herättikö postaus miettimää listan tekoa? Onko ehdotuksia, mitä minä voisin lisätä vielä omalle listalle?

2 thoughts on “jos kuolen -lista läheisille”

  1. Ei haittais, vaikka useammallakin olis just sellanen lista kuoleman varalle. Etenkin yksin asuvalle äkillisen kuoleman varalta. Ihan ne yksinkertaiset asiat, pankkitilit, vuokranantajan nimi, mitä omaisuudelle haluaa tehtävän. Some- tilit, haluaako että ne suljetaan vai muutetaanko ne ns. muistotileiksi, miten (jos mitenkään) haluaa että kuolemasta ilmoitetaan some-kanavissa. Onko lainannut joltain jotain, tai onko joku lainannut sulta jotain. Jos kortit ei oo lompakossa, missä ne on. Siis esimerkiksi etukortit, kirjastokortit (ja kirjaston kirjat ja muu aineisto, missä niitä yleensä säilyttää). Jos on lemmikkejä, mitä niille haluaa tehtävän.

    Mun äitini kuoli oikeastaan yllättäen (monisairas ja kipukroonikko, eli siis kuolema ei varsinaisesti tullut kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta silti yhtäkkiä ja meidän mielestä liian varhain), ja olis helpottanut jos olis ollut lista siitä mitä meidän toivotaan tekevän. Onko joitain tiettyjä ihmisiä joille pitäis ilmoittaa, onko tietty pappi jonka haluaa siunaamaan. Onko toiveita virsistä, tietynlaisesta arkusta ja uurnasta (se tiedettiin, että tuhkaus on toive), haluaako tiettyjä ihmisiä hautajaisiin…

    Sellainen lista helpottaa jälkeenjääneiden elämää siinä shokkivaiheessa ihan valtavan paljon. Kun tilanne on vielä päällä ja epäselvä ja epätodellinen, on hyvä että on selkeä lista jota voi noudattaa ja kokea samalla toteuttavansa rakkaan poismenneen tahtoa.

    Luulen että teen sellaisen listan itsekin kunhan pystyn. Just nyt se menee liian syvälle.

    1. Noi kortit oli todella hyvä maininta. Pitääkin laittaa ylös, koska kirjastokortillakin voi saada mukavia ongelmia aikaa. Itse olen listaani pikku hiljaa kirjannut ylös. Sitä mukaa mihin voimavarat riittää tai tullut asioita mieleen. Ei minulla tullut mieleen listata vuokranantajan omaisuuksia ylös, kun itkin sängyssä ja hyvä kuin pääsin sieltä ylös jääkaapille. Vieraslista hautajaisiin taisi olla ensimmäinen asia minkä listaan laitoin. Tuli hirveä hätä, että kaikki minulle tärkeät ihmiset eivät pääsisi hyvästelemään minua, jos perheeni ei edes tiedä että tämän niminen on niin tärkeä minulle. Muokkaan listaa suht usein, koska jatkuvasti tulee mieleen uusia asioita. Asioita alkaa näkemään vähän eri kannalta, kun ei enää yritä vain selviytyä seuraavaan hetkeen. Voimia sulle surutyöhön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *