adhd

miten kuntoudun eläkkeeltä työelämään

Olen maininnut muutamaan kertaa, että olen osa-aikasairaseläkkeellä eli kuntoutuksella, joka tähtää työelämää paluuseen. Haluan kertoa teille lukijoilleni, että mitä tämä käytännössä takoittaa.


Minullahan kävi niin, että kuolema oli niin raju kolaus itselle, että menetin kaikki selviytymistavat, mitä olin kehittänyt näiden vuosien aikana. Eli en enää kyennyt selviytymää kunnolla elämästäni adhd:n takia + suru siihen vielä päälle.


Kuntoutus alkoi tammikuussa adhd ryhmällä, joka kesti toukokuuhun asti. Siellä sain keinoja mm seuraaviin: miten selviydyn kotona, kodin ulkopuolella, ystävyyssuhteissa sekä miten käyttää rahaa. Kurssi oli ihan älyttömän hyvä ja etenkin voimauttava, kun kohtasi ihmisiä, joilla on täsmälleen samoja ongelmia kuin minulla.


Huhtikuussa alkoi koodauskurssi, jossa käyn niin pitkään, kunnes vaihan työkuntoutuksee johonkin yritykseen. Yritän etsiä sellaisen työpaikan, jossa voisin hyödyntää jo oppimiani asioita. Tuo koodaus nimittäin tuntuu niin omalta. Ensin kävin koodauskurssilla pari tuntia päivässä. Mun tarkkaavaisuus oli sen jälkee niin loppu, että tuntui siltä kuin aivoissa ei olisi liikkunut mitää. Nyt kun on oppinut joitain selviytymiskeinoja ja saanut tarkkaavaisuutta hitusen paremmaksi, niin olen sielä pidempää. Vaihdellen vähän työpäivien mukaan.

Nyt syksyllä minulla alkoi nyrkkeily, joka on ihan törkeen kivaa. Tämä kuntoutusmuoto on vain lokakuun loppuun ja aion kyllä jossain vaiheessa (sitten kun rahatilanne antaa myöten) hakeutua nyrkkeilysalille. Nyrkkeilyllä pyritää saamaan sitä sisäistä levottomuutta ulos, mikä poistuu välillä tosi huonosti. On muuten auttanut. Mikään lenkkeily tai tavallinen kuntosali ei sitä levottomuutta ole poistanut.


Tottakai lääke on yksi oleellinen. Ollaan nyt vaihdettu se sellaiseen, jonka pitäis toimia, koska edellinen lääke ei oikein toiminu. Lääkkeen tarkoitus on stimuloida mun aivoja niin, että se tarkkaavaisuuden taso nousee. Näin pystyn oppimaa asioita paremmin, pystyn olla paremmin kartalla. Lääke mahdollistaa myös sen, että opin uusia selviytymiskeinoja paremmin. Lisäksi lääkkeellä on vaikutusta muihinkin ja tulen tästä kirjoittamaan erillisen postauksen myöhemmin.


Olen käynyt vuoden alusta psykologilla säännöllisen väliajoin. Surun lisäksi ollaan puitu niitä asioita, joita adhd on kerinnyt tuhota mun elämässä sekä mietitty korjaamiskeinoja. Adhd on ollut vahvasti luomassa mm. eri tunnelukkoja ja esim. impulssiivisuus on vaikuttanut negatiivisesti ystävyyssuhteisiin. Tämä psykologi on ollut monessa suhteessa mun pelastus ja olen saanut siltä niin paljon.

Kun menen työpaikalle kuntoutukseen, niin minulla alkaa nepsyterapia. Työpaikalle siirtyminen tulee hyvin luultavasti heikentämään minun jo luotua tilannetta. Koko paketti saattaa alkaa hyvin vahvasti purkautumaan. Siksi rinnalle tulee neurologinen kuntoutus, jotta tälläistä ei tapahtuisi. Miten selviydyn työpaikalla ja miten selviydyn sen jälkee kotona. Vaikka aivot löiskin lukkoo työpäivän jälkeen, niin toimintakyky pysyisi sellaisena, että voisin tehdä edes jotain pientä.


Lisäksi toimintaterapiasta ollaan puhuttu. Siihen on niin pitkät jonot, että sen suunnittelu on jätetty tarkoituksella myöhemmäksi. Siitä en osaa vielä sanoa, mitä sillä haetaan ja milloin se alkaa vai alkaako.


Olen siis saanut todella monipuolista ja hyvää apua mun ongelmiin. Oon niin super kiitollinen tästä. Nämä eväät ovat sellaisia, joita voin kantaa mukana koko loppuelämän. Kun elämäntilanne muuttuu ja hyvin luultavasti se romahdus tulee, niin uskon että näillä eväillä saan itseni johonkin kuosiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *