zero waste

muoviton maaliskuu

Tänään alkaa muoviton maaliskuu ja ajattelin osallistua. Minulla muovin kulutus on yksi suurimmista ongelmista zero wastessa. Yritän olla ostamatta sitä, mutta muoviroskis täyttyy aina ensimmäisenä. Siksi minun tavoite ei ole olla ostamatta muovia lainkaan, vaan vähentää sen ostamista. Kerralla muovin ostamisen lopettaminen kävisi liian isoksi haasteeksi. Haluan jakaa teille muutamia vinkkejä, joita itse olen käyttänyt ja joissa myös minun pitää skarpata. 


  1. Kanna laukussa tai takin taskussa mukana kangaskassia. Extempore kauppareissuilla on näin aina ostoskassi mukana. Vaihda hedelmäpussit kestopusseihin. Niitä voi löytää kaupan hedelmäosastolta tai ommella/virkata vaikka itse.
  2. Joihinkin kauppoihin on tullut paperipusseja – laita niihin hedelmäsi, jos sinulla ei ole mukana hedelmäpussia. Paperisen hedelmäpussin voi käyttää myöhemmin biopussina. Jos kuitenkin joudut ostamaan muovipussin hedelmille, niin pussin voi käyttää uudestaa uudella kauppareissulla tai pakata pussiin eväsrasia. Jos kauppaan mennessä sinulla ei ole kangaskassia mukana, niin pakkaa ostoksesi paperipussiin. Paperipussi toimii myöhemmin pahvien tai lehtien roskiksena. Jos paperipusseja ei ole ja joudut ostamaan muovipussin, niin käytä muovipussi uudestaa seuraavalla kauppareissulla tai laita siihen muovi- tai sekajätettä. 
  3. Osta irtohedelmiä sekä bulkkiruokaa. Ota siis lihatiski sekä irtolaarit käyttöön. Esimerkiksi Punntise&Säästä on loistava paikka ostaa bulkkiruokaa. Suosi lisäksi tuotteita, joita on pakattu pahviin tai esimerkiksi metallitölkkiin.
  4. Kanna mukana juomapulloa tai termosmukia. Take away kahvin saa kätevästi myös omaan mukiin. Jos tykkäät syödä paljon salaattibaareista, niin laita salaatti omaan kulhoon ja kanna laukussa syömäpuikkoja tai haarukkaa. 
  5. Suosi keittiötarvikkeissa esimerkiksi puuta, metallia tai lasia.
  6. Käytä palatuotteita niin kosmetiikassa kuin tiskauksessa. Mieluiten vielä pahviin tai paperiin pakattuna. 
  7. Vältä muovista tehtyjen vaatteiden ostoa. Yksi tälläinen materiaali on esimerkiksi polyester. 
  8. Siirry puiseen hius- ja hammasharjaan, kuukuppiin sekä vältä kertakäyttövaippojen käyttämistä lapsella. 

Muovi on kuitenkin monessa asiassa aivan välttämätöntä, joten silloin on hyvä valita kierrätetystä muovista valmistetuja tuotteita ja kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Täytyy muistaa, että lajittelu ei ole synninpäästö. Sillä on merkitystä, että mitä me ostamme tai jätämme ostamatta. Pienikin teko on suuri teko. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *