adhd

toiminnanohjauksen vaikeudet – testit

Olen puhunut moneen otteeseen minun vaikeasta toiminnanohjauksesta. Kaikillahan adhd:lla toiminnanohjaus ei ole lainkaan näin paha, mutta en tiedä yhtäkään adhd:ta jolla ei olisi tällä alueella vaikeuksia.


”Miksi et vaa voi tehdä?” ”Pitääkö olla aina vain laiska?” ”Etkö voisi edes yrittää?” Ja muut vastaavat kysymykset ovat erittäin kuultuja ihmisten suusta, jotkan eivät pysty samaistumaa tai ymmärtää näitä ongelmia.


Olin pitänyt iteäni laiskana. Jos joku tilanne alkoi tulla haasteelliseksi, niin luovutin – oli homma mikä tahansa. Alkaahan sitä uskomaan muiden puheisiin, koska en ymmärtänyt miksi toimin näin. Miksi kehooni tulee ihan hirveön epämiellyttävä olo, kun yritän tehdä jotain, mutta en pysty?


Neurologisista testeistä sain vastauksen. Minulta puuttuu kyky käynnistyä tilanteissa, jotka eivät ole sillä hetkellä todella innostavia tai akuutteja esim kova nälkä.


Mitä testeissä sitten oli? Toiminnanohjausta testattiin mm niin, että piti laskea järjestyksessä numeroita alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin esim kolmesta sadasta. Numeroiden lasku onnistui ihan helposti. Mutta kun minun piti alkaa samalla ympyröimää kuvia, lakkasin toimimasta. Sillä hetkellä todella yritin ihan hirveästi, mutta en pystynyt. Koko homma alkoi käymää sen verran rankaksi, että aloin vain nauramaan. Vasta kun tutkija alkoi laskemaa numeroja kanssani, pystyin alkaa laskemaa numeroita ja pystyin ympyröimää vain muutaman kuvion.


Homma meni niin huonosti, että seuraavalla kerralla uudestaa. Tällä kertaa ei enää naurattanut, vaan alkoi itkettämää. Tajusin siinä penkillä ongelmani suuruuden. Minulta puuttuu joku nappi, en kykene toimimaa, jos joku ei minua ohjaa.


Tämä selittää esimerkiksi sen, miksi tiskaaminen on minulle vaikeaa. Päätöksenteko + toiminta = kaksi asiaa samaa aikaa. En kykene tarttumaa yhteenkään astiaan, koska niitä on liikaa altaassa. Koko kroppaa tulee inhottava olo. Helpompi vain kääntyä ja jättää tekemättä. Arjessa homma menee niin, että kun tietty astia on loppu, niin siinä tulee käsky, mistä astiasta pitää aloittaa ja sitten pystyn tiskata normaalisti. Mutta esimerkiksi Mikon kanssa helpotti, että hän sano, että alota tuosta. Tiskikone on muuten ollut minun pelastus ja se on oltava seuraavissakin kodeissa.


Tiedän, että tätä on todella vaikee ymmärtää. Miksi jopa sohvalta nouseminen voi olla jo niin vaikeaa. Ymmärrän, että homma näyttää ulospäin laiskuudelta, ymmärrän että muita oma toiminta saattaa turhauttaa.


Neurologiset testit olivat itselle henkisesti todella tärkeät. Tiedän nyt, miksi toimin niinkuin toimin. Tiedän myös, että miksi toisen kanssa on arki niin paljon helpompaa, kun toinen tietämättäkin ohjaa minua esim ajattelemalla ääneen ”olisikohan aika syödä tai pitäisköhän siivota”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *